Ούτε κουβέντα δεν θέλει να ακούσει η Εκκλησία για συμβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών με την υπογραφή «συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης», πολύ δε περισσότερο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου στην προσεχή συνεδρία της στις 5 Φεβρουαρίου, αν και όπως ανέφερε στον «Φ» ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι συμβουλευτικός.
Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «accept – ΛΟΑΤ» Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ), ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος υπέδειξε πως η Εκκλησία δεν δέχεται το σύμφωνο που πιθανό να υπογράφεται μεταξύ ανδρών και γυναικών, πολύ δε περισσότερο τυχόν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. Κι αυτό, όπως εξήγησε, επειδή η Εκκλησία δέχεται το μυστήριο του γάμου ο οποίος ανάγει τη σχέση άνδρα-γυναίκας στη σχέση Χριστού-Εκκλησίας.
«Όσον αφορά ειδικά τους ομοφυλόφιλους, θα ήθελα να υποδείξω πως ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα, άρρεν και θήλυ», είπε ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα πάθος ή εθισμό που εκδηλώνεται και από την παιδική ηλικία και οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη ροπή». Επανέλαβε, πάντως, πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι συμβουλευτικός. Ερωτηθείς κατά πόσον η Ιερά Σύνοδος θα εκδώσει κάποιο ανακοινωθέν με παραινέσεις προς τους πιστούς, ανέφερε ότι αυτό είναι πιθανό.
Όσον αφορά τη συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «accept – ΛΟΑΤ» Κύπρου, αυτή περιεστράφη στο νομοσχέδιο που προωθεί η Πολιτεία και με το οποίο θεσμοθετείται σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Μαύρου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την πρόθεση του υπουργείου να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σε ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι σύζυγοι, χωρίς τα δεσμά του γάμου.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου βρίσκεται στα τελικά στάδια και πρόθεση του υπουργείου είναι όπως αυτό κατατεθεί το συντομότερο δυνατό. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετείται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, έχει ήδη θεσμοθετηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως για να δίνει λύση δέσμευσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.