Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Εσπερινός της Μεταμορφώσεως στην Ανθούπολη

 

Anthoupoli 2
Του Λουκά Παναγιώτου
Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν, σήμερα το απόγευμα, τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον προσφυγικό συνοικισμό της Ανθουπόλεως στην Λευκωσία, για να μετάσχουν, με την δέουσα ευλάβεια και κατάνυξη, στις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγυρίζουσας ενορίας.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού, της παραμονής της μεγάλης αυτής Δεσποτικής Εορτής, χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.
Στο κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και την μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή και την σωτηρία του ανθρώπου, ενώ παράλληλα έστρεψε το βλέμμα του στην στενάζουσα από τις αντιπαραθέσεις Αγία Γη για να εκζητήσει τις ευχές και προσευχές όλων για την ειρήνευση στην περιοχή.
«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, πέρα από την εορταστική ατμόσφαιρα την οποία ζούμε, να παρακαλέσουμε τον Κύριο να μεταμορφώνει τις ψυχές των ανθρώπων, να τις αναδεικνύει σε πραγματικούς φορείς του πνεύματος και της αγάπης του Θεού και σε όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, που υποφέρουν, είτε εκεί, είτε εδώ, είτε σε διάφορα άλλα σημεία του πλανήτου μας, να δίδει ο Θεός την ψυχική δύναμη και αντοχή που χρειάζονται για να επιβιώσουν», υπογράμμισε.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Βόστρων Τιμόθεος, ευχήθηκε «η χάρις του Σωτήρος Χριστού να επισκιάζει όλους μας και να μας μεταμορφώνει σε δοχεία της χάριτός Του για να ζήσουμε και εμείς μαζί Του την δόξα Του εις την Βασιλεία των Ουρανών».
Ο προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Ευθυμίου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του στον πανηγυρικό Εσπερινό και σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης του προσέφερε την εικόνα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.
Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η περιφορά, γύρω από την εκκλησία, της Ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως, την οποία έφεραν στα χέρια ο Βουλευτής Κυρηνείας κ. Σοφοκλής Φυττής και μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής του ναού, στην παρουσία του Δημάρχου Λακατάμιας κ. Ιατρού, των κοινοτικών αρχών της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.
Anthoupoli 1
Anthoupoli 3
Anthoupoli 4
Anthoupoli 5
Anthoupoli 6a
Anthoupoli 6b
Anthoupoli 7

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ''Να σώσουν τα σπίτια των φτωχών''


arxiepiskopos kyprou
Για το μεγάλο θέμα των εκποιήσεων μίλησε στην «24» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρθηκε στο καίριο ζήτημα το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο, λέγοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να υποστεί τροποποιήσεις, ούτως ώστε να μην χάσει ο πολύς και κυρίως ο φτωχός κόσμος τα σπίτια του.
«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε αυτή την στιγμή είναι οι εκποιήσεις. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος και να σκεφτούμε ότι αυτή η κίνηση οφείλει να είναι λελογισμένη.
Δεν πρέπει να φύγουν από τον φτωχό τον κόσμο τα ακίνητα. Εντάξει, εκείνοι που έχουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν, ναι, να πληρώσουν με τα σπίτια τους. Αλλά ο φτωχός κόσμος είναι διαφορετικός. Πρέπει να του δοθεί χρόνος να δουλέψει και να εισπράξει χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Εμείς ως Εκκλησία είμεθα αντίθετοι με αυτό. Και προσωπικά θεωρώ ότι και οι βουλευτές θα σκεφτούν διπλά αν θα δεχτούν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.
Θεωρώ βέβαιο όμως ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ούτως ώστε να γίνει πιο «απαλό» το νομοσχέδιο. Κάτι θα βάλουν, κάτι θα βγάλουν και στο τέλος θα βρεθεί μια χρυσή τομή ούτως ώστε να μην πάρουν τα σπίτια του φτωχού κόσμου».