Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μόρφου Νεόφυτος: Eίδαμε με πικρία τους Ευρωπαίους εταίρους μας...να ασκούν μία επιλεκτική δικαιοσύνη



Λευκωσία του Αριστείδη Βικέτου
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι  η σημερινή πολιτικο-οικονομική και εθνική μας κρίση είναι αποτέλεσμα της  μακρόχρονης πνευματικής μας κρίσης, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σε εγκύκλιο του, η οποία αναγνώστηκε σήμερα Κυριακή των Βαϊων σε όλους τους ναούς της επαρχίας του , που βρίσκονται στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.
Καλούμαστε σ᾽ αυτές τις δύσκολες συνθήκες  να προσπέσουμε στον ελεήμονα Θεό μας με πίστη, ελπίδα, αλλά και  μετάνοια, γνήσια μετάνοια, υπέδειξε . Επίσης επεσήμανε ότι πρέπει «να διαφυλάξουμε την εσωτερική μας γαλήνη, μετανοώντας καθημερινά για  τα προσωπικά μας λάθη και  έχοντας τακτική επαφή με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, γιατί μόνο έτσι θα  έχουμε φωτισμό, για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις, χωρίς πανικό».
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Μόρφου είναι το ακόλουθο:
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Κατέστη πρόσφατα αρκετά εμφανές, ότι έχουμε ήδη εισέλθει, ασφαλώς κατά παραχώρηση Θεού, σε μια εποχή, κατά την οποία επιχειρείται από τα μεγάλα κράτη και τους ισχυρούς της γης, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα μικρά και αδύναμα κράτη, αλλά και τα νοικοκυριά των ανθρώπων. Στην περίπτωση της Κύπρου, είδαμε με πικρία τους Ευρωπαίους εταίρους μας, εκμεταλλευόμενους τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις, να ασκούν μία επιλεκτική δικαιοσύνη και να επιβάλλουν δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα εις βάρος του λαού μας. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι μεγάλοι του κόσμου, ότι η αδικία και η εκμετάλλευση των λαών δεν είναι έργο θεάρεστο και κάποια στιγμή θα κριθούν αυστηρά, όχι από τους φτωχούς και ταπεινούς της γης, αλλά από τον δικαοκρίτη Θεό, όπως λέει και ένας στίχος του προφήτη Ησαΐα : «Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης».
Είμαστε, λοιπόν, όλοι μάρτυρες των ποικίλων δυσχερειών, που επέφερε στην κοινωνία μας η οικονομική κρίση, που πλήττει από καιρό και τον τόπο μας, και μάλιστα κατά τον τελευταίο μήνα. Οι ανάγκες, που προέκυψαν και συνεχώς προκύπτουν, πολλές, και αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση για εκδήλωση έμπρακτης φιλανθρωπίας και αγάπης. Καλούμαστε, όσοι έχουμε τη δυνατότητα, να τείνουμε «χείρα βοηθείας» στους εμπερίστατους συναθρώπους μας.
Η καθ᾽ ημάς Ιερά Μητρόπολη Μόρφου έχει ήδη αναλάβει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της και σε συνεργασία με άλλους φορείς, την πρωτοβουλία κάλυψης επειγουσών αναγκών πτωχών αδελφών μας σε είδη διατροφής, έχοντας οργανώσει κατάλληλα κέντρα συλλογής και παροχής των εν λόγω ειδών. Τα Κέντρα αυτά είναι, για μεν την περιοχή Ορεινής-Σολέας Μαραθάσας το Πολυδύναμο Κέντρο «Η Σολέα» στην Ευρύχου, για δε την περιοχή Πεδινής τα Γραφεία της Μητροπόλεώς μας στην Περιστερώνα.
Στα πλαίσια αυτής της φιλανθρωπικής μας προσπάθειας και ενόψει της επεικείμενης εορτής του Πάσχα, στον Ναό της κάθε Κοινότητας της Μητροπόλεώς μας και καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, θα γίνεται συλλογή τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσφορά τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης, μπορούν να προσφέρουν: Τρόφιμα μακράς διαρκείας (όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, ρύζι, κονσέρβες, μπισκότα, σιτάρι, πληγούρι, παιδικές τροφές), καθώς και είδη καθαριότητος, υγρό πιάτων και σκόνες πλυσίματος ρούχων.
Σας καλούμε πατρικώς, όπως έλθετε συναρωγοί στην ταπεινή μας αυτή προσπάθεια, όπως ο καθένας προαιρείται. Και να έχουμε κατά νουν, ότι η φιλανθρωπία δεν είναι καθήκον μόνο του κράτους, αλλά και του καθενός από εμάς, γιατί μόνοι μας δεν υπάρχουμε. Κι᾽ ακόμη, να έχουμε υπόψη την υπόσχεση του Κυρίου, «δανείζει Θεόν ο ελεών πτωχόν, κατά δε το δόμα αυτού ανταποδώσει αυτώ» (Παροιμ.19,17).
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η σημερινή πολιτικο-οικονομική και εθνική μας κρίση είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης πνευματικής μας κρίσης. Εμείς καλούμαστε σ᾽ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να προσπέσουμε στον ελεήμονα Θεό μας με πίστη, ελπίδα, αλλά και μετάνοια, γνήσια μετάνοια. Να διαφυλάξουμε την εσωτερική μας γαλήνη, μετανοώντας καθημερινά για τα προσωπικά μας λάθη και έχοντας τακτική επαφή με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε φωτισμό, για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις, χωρίς πανικό. Και, κατά την αψευδή του Κυρίου επαγγελία, που είπε, «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα (τα απαραίτητα για την επί γης ευημερία μας) προστεθήσεται υμίν», να είμαστε βέβαιοι, πως δεν θα μας παραβλέψει η αγαθότητά Του.
Ευελπιστούντες στην φιλάνθρωπη και στον Θεό ευάρεστη προαίρεσή σας, και ευχόμενοι κάθε ευλογία παρά του Ελεήμονος Θεού στην ζωή σας, διατελούμε,
Μετά πολλών ευχών και της εν Χριστώ αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου