Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Νέα σελίδα μεταξύ των Εκκλησιών Ιεροσολύμων – Κύπρου


Με τα εγκαίνια του ναού της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία

Του Αριστείδη Βικέτου

More Sharing Services
Μάρτυρες θείας δωρεάς έγιναν, όπως επεσήμανε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Μητροπολίτης Βόστρων, Τιμόθεος, όσες και όσοι μετείχαν χθες  στον εγκαινιασμό του ιερού ναού της Εξαρχίας στην Κύπρο, ο οποίος  αφιερώθηκε αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και στον Κύπριο Άγιο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Αγιοταφίτη.
Της ακολουθίας των εγκαινίων, που συνέπεσαν με την περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως, προεξήρχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μετά την ακολουθία οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου τέλεσαν την Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν οι Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντίνης, Αρίστραχος, Τιβεριάδος, Αλέξιος και οι Μητροπολίτες Κιτίου, Χρυσόστομος  και Βόστρων, Τιμόθεος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας , Χρυσόστομος και ο Χωρεπίσκπος Αμαθούντος Νικόλαος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόφιλος σε ομιλία του επεσήμανε ότι η Εκκλησία Κύπρου συμπαρίσταται στις αδελφές εμπερίστατες γειτονικές Εκκλησίες . Αναφέρθηκε στον Κύπριο Αγιοταφίτη Φιλούμενο από την Ορούντα , ο οποίος το 1980 βρήκε μαρτυρικό θάνατο στο Φρέαρ του Ιακώβ , και εντάχθηκε στην χορεία των Αγίων.
Η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, τόνισε ο Πατριάρχης Θεόφιλος θα είναι «ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο Εκκλησιών και σημείο επικοινωνίας για να διαδραματίζουν ρόλο ειρηνευτικό και  συμφιλιωτικό για τους Χριστιανούς και όλους τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής». Ο Πατριάρχης επαίνεσε τον Μητροπολίτη Βόστρων για τις άοκνες προσπάθειες του για την ανασύσταση της Εξαρχίας.
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος επεσήμανε την « αδιάλειπτη κοινωνία αγάπης των παλαιφάτων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου». Οι δύο προκαθήμενοι αποκάλυψαν αναμνηστική πλάκα για τα εγκαίνια. Στην ακολουθία των εγκαινίων και στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας , Κώστας Καδής, ο πρέσβης της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο στρατηγός , Στυλιανός Νάσης και ο δήμαρχος Λευκωσίας , Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Το απόγευμα ο Πατριάρχης χοοστάτησε στον Εσπερινό, στον οποίο έψαλαν  ο π. Σπυρίδων από την σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης του Αγίου Όρους και ο Κύπριος αρχιμανδρίτης , Λάζαρος.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος δέχθηκε και  τους ιεροσπουδαστές της Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», στους οποίους είπε ότι η  Ορθόδοξη Εκκλησία «έχει γίνει  στόχος της παγκοσμιοποίησης, προσπάθεια της οποίας είναι η αλλοτρίωση του ανθρώπου». Η αποστολή μας, τόνισε , είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο, ο οποίος σήμερα είναι απογοητευμένος,  και να του δώσουμε ελπίδα. Πρέπει, συνέστησε στους ιεροσπουδαστές , οι οποίοι είναι κληρικοί και υποψήφιοι κληρικοί, « να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην Πατερική γνώση και πρέπει εμείς να κάνουμε τους Πατέρες της Εκκλησίας  προσιτούς στον κόσμο». Επίσης, τόνισε ότι οι κληρικοί,  σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν  δεν πρέπει να έχουμε οίηση για τον εαυτό τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου