Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Έγινε το πρώτο βήμα για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα



Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου
Μετά από πολύχρονες προσπάθειες έγινε σήμερα το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία με την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας  μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του UNDP  (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) . 
Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και η υπεύθυνη του UNDP στην Λευκωσία Λουτζιάνα Τζενάρο. Παρόντες ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , ο επικεφαλής από ελληνοκυπριακής πλευράς στην μεικτή τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά και μέλη της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής. 
Εντός της ημέρας το πρωτόκολλο θα υπογραφεί στα κατεχόμενα και με το ΕΦΚΑΦ ,το οποίο διαχειρίζεται  τις περιουσίες πoυ αvήκoυv σε τεμέvη, μoυσoυλμαvικά κoιμητήρια και μoυσoυλμαvικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
 Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε συγκίνηση και ανέφερε ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Μονή σε ηλικία έξι χρονών.
Ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή μέρα για την σωτηρία της Μονής ως μνημείου και συμβόλου της ιστορίας και παράδοσης της Κύπρου.
Επίσης, είπε ότι η σημερινή μέρα συμβολίζει τη συνεργασία και τη συμπόρευση δυνάμεων, που θέλουν να εργαστούν για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο. Η μικτή τεχνική επιτροπή αισθάνεται ότι δικαιώνεται ο ρόλος της, ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει συνέχεια και για άλλα έργα. 
Ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος εξέφρασε ευχαριστία προς τον Θεό , που βοήθησε να υπογραφή η συμφωνία. 
Ελπίζουμε, είπε,  να δούμε το μοναστήρι μας αναστηλωμένο για να το επισκέπτονται οι χριστιανοί και όσοι άλλοι θέλουν. Μπορεί, τόνισε,  να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. 
Η αναστήλωση θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη , που το κόστος της υπολογίζεται στα 2,5 εκ. ευρώ , αφορά το αρχαίο παρεκκλήσιο και τον μεταγενέστερο ναό. Η δεύτερη φάση τον ιστορικό πυρήνα και η τρίτη τον περιβάλλοντα χώρο. Όλα τα έργα θα γίνουν με βάση την μελέτη, που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών. 
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το UNDP,  τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Εκκλησία της Κύπρου και την τουρκοκυπριακή πλευρά. 
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι κτισμένο στο ομώνυμο ακρωτήρι της Κύπρου που βρίσκεται στην κατεχόμενη  χερσόνησο της Καρπασίας στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου και σύμφωνα με την παράδοση εκεί αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας.
Μια πρώτη μαρτυρία έχουμε το 1103μ.Χ από τον Αγγλοσάξωνα προσκυνητή Seawolf, που το αποκαλεί «λιμανάκι του Αποστόλου Ανδρέα». Παλιοί χάρτες της Κύπρου αναφέρουν το ακρωτήρι με το όνομα Capo de Santo Andrea.
Από τα κτίσματα του πρώτου ναού δε διασώθηκαν καθόλου ίχνη. Στη θέση τους κτίστηκε όμως, το 15ο αιώνα, ναός με γοτθική επίδραση που βρίσκεται χαμηλά, δίπλα στο κύμα και διασώζεται ως τις μέρες μας.
Η νεότερη εκκλησία κτίστηκε το 19ο αιώνα και βρίσκεται πιο ψηλά, δυτικά της πρώτης. αρχαιότητας. Τα εγκαίνια του τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος στις 15 Αυγούστου του 1867 τα εγκαίνια του ναού, που από τότε καθιερώθηκε να γιορτάζει τη μέρα αυτή.
Στη μεγάλη αυλή του μοναστηριού βρίσκονται το Συνοδικό, το Οικονομείο, το μαγειρείο, το αρτοποιείο, οι τραπεζαρίες και οι ξενώνες που φιλοξενούσαν τους χιλιάδες προσκυνητές που έφταναν εκεί για να προσκυνήσουν τον Άγιο, πριν από την Τουρκική εισβολή, το 1974. Στη μέση της αυλής βρίσκεται η βρύση του μοναστηριού και η προτομή του κτήτορα, παπά Ιωάννου Οικονόμου.
Το άγιασμα του Αποστόλου Ανδρέα αναβλύζει μέχρι σήμερα από τη γη, δίπλα από το ερημωμένο μοναστήρι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου